tiistai 31. heinäkuuta 2012

Pisamakello - Campanula Punctata

Pisamakello (campanula punctata 'Rubiflora') = rakkautta!



sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Vihdoin lämpöä!

Huh hellettä - ihanaa! Puutarhassa on trooppinen tunnelma, ilma on kostea ja on kuuma. Ei tarvitse kun kääntyä ulkona niin johan hikeä pukkaa - love it! Mun pitäisi ihan selkeästi muuttaa tropiikkiin.

Tällä hetkellä ihailen salkoruusuja (alcea). Kylvin ne siemenistä (lue, heitin siemenet, jotka poimin naapurin tallilta, suoraan penkkiin) syksyllä 2010. Muistaakseni ne eivät tosin olleet tuon väriset....


Kuningaslilja (lilium regale) ja muut liljat tuoksuvat ihanalle!

Lilium regalen kukka on 20cm pitkä!
Rappusten kaunistajat Suklaakosmos (Cosmos atrosanguinean) ja kesäkynttilä (gaura).


Ensimmäinen katkerikko (gentiana) kukkii.


Meillä kävi kaveri kylässä... en ymmärrä miten nämä rakkaat eliöt pääsetä taloon...

kaveri yrittää kiivetä seiniä pitkin minua karkuun

torstai 26. heinäkuuta 2012

Englantilaiset ruusuni

Minulla oli vähän ennakkoluuloja ruusuja kohtaan, en halunut niitä kun ne on aina täynnä kirvoja. Mutta sitten, bongasin englantilaisen ruusun, vaaleanpunaisen - tietenkin - jonka nimi oli Princess Alexandra, ja silloin sen oli pakko muuttaa meille! (minulla on pieni hurahdus ostaa kasvia jotka ovat saman nimisiä kun meidän perheenjäsenet) Kaiken kukkuraksi tämä ruusu tuoksuu NIIN hyvälle että ei ole todellista.

Minulla on siis kolme englantilaista ruusua, ostin ne kesällä 2011. Kaikki viihtyvät hyvin ja jos olen bongannut niissä kirvoja, ne ovat hävinnyt kun olen suihkuttanut niitä kylmällä vedellä.

Alexandra eroaa Annesta tuoksussa ja kukkien koossa. Alexandra ja Angel ruusuilla on valtavan kokoiset kukat! Näitä hankintoja en kadu! Tosin en nyt muista katuneeni ainuttakaan kasvi hankintaa....

David Austin Princess Alexandra of Kent

David Austin Lichfield Angel

David Austin Princess Anne

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Yksi monesta lemppareista...


Mun uusi lemppari kukka, Ranskantulikukka (verbascum chaixii 'Album') Franskt kungsljus






 
Ryytineito (nigella sativa) Svartkummin


 Valkoinen Kellopeippi (physostegia virginiana) Drakmynta, takana näkyy punainen Isotähtiputi (astrantia) Stjärnflocka ja aidalla kiipeää Kärhö 'Hagley Hybrid' (clematis)



Syysleimu 'Zeppelin' (phlox paniculata 'zeppelin') Höstflox



 Salkoruusu (alcea) Stockros





Kukkapenkissä talvehtinut Kesäkynttilä (gaura) Sommarljus




Tuijotus ala Emmi

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Yllättäjä kukkapenkissä

Ihmettelin että mikäs rikkaruho on päässyt valloilleen minun nykyisessä sormustinkukka penkissä... Hetki kesti että tajusin että jonkin tyyppinen tulikukkahan (verbascum) se siinä. Olin vähän aikaan sitten kyllä tilannut erilaisia tulikukkia, mutta en tilannut keltaista... Tämä on näitä ihania kylkiäisiä mitä voi joskus saada jonkun taimen mukana. En tykkää keltaisista kukista, mutta tästä tykkään paljon!

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Tunnistatteko

Mikä tämä on? Noin 5-10cm korkea, näyttää todella paljon rikkaruoholta, mutta, se on siperiankurjenmiekan (iris sibirica) vauva. Arvatkaa jos olen ollut kitkemässä noita vähän välii. Ja mistä sen tietää ehkä olen jopa vahingossa kitkenyt kun niitä on vähän joka puolella kukkapenkkiä.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Mustikka - Vaccinium myrtillus - Blåbär

Tänä vuonna on kyllä mega hyvä mustikka vuosi! En muista nähneeni pitkään aikaan että mustikkaa on niin paljon että puskat nuokkuvat marjojen painosta. Kuva otettu meidän yläpihalta.

Det här året är de ju nog bara ett helt super bra blåbärs år! Jag kommer nog inte ihåg att jag skulle ha sätt på länge att de finns så mycket blåbär att buskarna nästan ligger på marken pga bärens tyngd. Bilden tagen på vår gård.

maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kukka loistoa - Blomfrossa

sormustinkukka - digitalis - fingerborgsblomma - ja paljon niitä, och mycket av dem

Piiankieli ja kruunuvuokko - echium plantagineum & anemone coronaria -  Blå snokört och bukettanemone

Myskimalva - malva moschata - myskmalva


Tarhakotakuusama - weigela x hybrida 'bristol ruby' - praktry

Tähkäesikko - primula vialii - ja huom, takana jouluruusu (helleborus) kukkii vielä! Primula vialii och i bakgrunden julros (helleborus) som ännu också blommar!

ukonkello - campanula latifolia - hässleklocka


Cosmos & gaura


Clematis 'Hagley Hybrid'

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Salkoruusu ruoste - Stockros rost

Puccinia malvacearum eli Salkoruusu ruoste. Tämä sienisairaus ei vain iske salkoruusuihin vaan kaikkiin Malva sukuun kuuluviin kukkiin. Minun salkoruusuissa (alcea) sekä myskimalvassa (malva moschata) on nyt tämä sairaus, saakelisoikoon. Olisi pitänyt heti keväällä napsia salkoruusulta ensimmäiset lehdet pois ja sitten tarkasti seurata tilannetta.... mutta ei! Minä jotenkin tuuduttauduin siihen että ei minun puutarhaan tällaista tule ei... tai sitten en vaan ajatellut vaihteeksi mitään.
No nyt on lehdet ja sairastuneet osat leikattu ja hävitetty. Näitä ei saa laittaa puutarhakompostiin kun sairaus ei häviä vaan säilyy lehdissä. Ja nyt seuraan tilannetta!

Puccinia malvacearum alltså Stockros rost. Den här svamp sjukan angriper alla blommor som hör till Malva släkten. Jag har den nu sablar också i mina stockrosor (alcea) och myskmalva (malva moschata). Man borde genast på våren ha knyckt stockrosens första blad bort och sedan följt med... men inte jag. Jag tänkte att nej nej, inte blir min trädgård angripen... eller vad fanken jag nu sen tänkte på.
Nå nu är bladen och de angripna delarna klipt bort och förstört. Lägg de angripna delarna INTE i trädgårdskomposten, sjukdomen sitter kvar och fortsätter sprida sig. Och nu sen följer jag med!

Lehdtien alapinta

Lehtien yläpinta

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Kesä on parasta aikaa! Sommartider är bästa tider!

Kyllä kesä on ihmisen parasta aikaa! Voi kun ajan voisi pysäyttää nyt kun puutarha on niin kaunis. Tosin huomaan kuitenkin koko ajan odottavan uusia kukkia avaavansa kukkansa, kuten nyt salkoruusun. Pitäisi vain osata nauttia enemmän - kohta on kuitenkin jo talvi.... nyyyh.

Nu är de ju bara så att sommartider är bästa tider! Oj bara man nu skulle kunna stanna tiden, nu när trädgården är så underbart fin. Men ändå märker jag att jag går omkring och väntar på nya blommor som skall slå ut, som nu tex stockrosen. Man borde ju bara kunna njuta mera - för snart är de ju ändå vinter igen... nyyyh.

Varjolilja – lilium martagon - krollilja

Myskimalva – malva moschata - myskmalva

Paljon kaikkea! - Mycket av allt möjligt!
 


Maitokello - campanula lactiflora - Mjölkklocka


Minä ja mun hevonen, nautitaan kesästä - Look-a-likes - Jag och min häst, njuter av sommaren

Niin kaunis unikko!
Poppy oriental princess Victoria louise – idänunikko - jättevalmo

Jokin kello


Ihanan ihana pioni - Bowl of Beauty


Herkkääkin herkempi kissankäpälä - antennaria dioica - kattfot

Ja englantilaiset ruusut kukkivat! David Austin Princess Anne

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Vammainen sormustinkukka?

Mitä tätä sormustinkukkaa (digitalis) vaivaa? Yleensä sormustinkukan kukat aukeaa alhaalta ylös mutta tällä on suuri kukka auki ihan kukkavanan päädyssä... Ja tämän tyylisiä sormustinkukkia on noin viisi kappaletta pihallani.

Vad har den här fingerborgsblomman (digitalis) för fel? Normalt brukar ju blommorna öppnas nerifrån och uppåt men den här har en stor blomma allra högst upp... Och de finns faktist fem stycken av sån här fingerborgsblommor på gården.

Erikoinen sormustinkukka ja sen kukkavana (kuvattu ylhäältä) - Den speciella fingerborgsblomman (bilden tagits uppifrån)

Tässä näkyy kolme "erilaista" sormustinkukkaa, ja takana monta normaalia, eli kasvavat ihan vierekkäin - Här ser man tre "speciella" fingerborgsblommor och i bakgrunden en hel massa normala, alltså de växer på samma ställe helt brevid varandra.

Normaalin näiköinan kukkavana (kuvattu alhaalta) - En normal fingerborgsblomma (bilden tagits nerifrån)


maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ekoteko


17 000 ton per år skulle koldioxidutsläppen minska med årligen om alla svenska villaägare gjorde om halva tomten till en vild blomsteräng i stället för att klippa gräsmattan med motorgräsklippare. Det skulle dessutom bli fler fjärilar och bin i våra trädgårdar samt mer tid över för hängmattan!
(källa: via tidningen Allers Trådgård - Naturskyddsföreningen)

Så bra, får en att tänka lite om... alltså minska gräsmattan och mer perennabänkar!

17 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vähenisi vuosittan jos kaikki (ruotsin) omakotitalon omistajat muuttaisi puolet tontistaan kukkaniityksi sen sijaan että leikkaisi nurmikkojaan moottorilla varustetulla ruohonleikkurilla. Sitäpaitsi se edistäisi perhosten ja mehiläisten elämää puutarhoissamme ja meillä olisi enemmän aikaa riippumatossa löhömiseen!
(lähde: puutarhalehti Allers Trägård kautta - Narturskyddsföreningen)

Siis niin siistii, nyt voin todella hyvällä omatunnolla pienetää meidän nurmikkoa ja tehdä enemmän perennapenkkejä!