Google siis kauniiseen käteen ja sitten kokeilemaan. On näköjään todella monta tapaa juoksuttaa mahlaa... Ohjeista luin että noin 1m korkeudelta kannattaa tehdä reikä koivunrunkoon ja sitten joko letkun/pillin/tai muun kautta juoksuttaa mahlaa vaikka ämpäriin/pulloon.
Mutta kekseliäs mieheni kiipesi puuhun (?!?), katkaisi yhden oksan latvan ja laittoi puolentoista litran muovipullon oksan kärkeen ja jätti siihen. Olinko vähän yllättynyt, kun vasta nyt luin siitä että myös tuo on tapa juoksuttaa mahlaa, oksien kautta.... Mutta siis, ja kyllä vain, noin 1l mahlaa oli juossut yön yli kauniisti suoraan juomapulloon.
Mahla maistuu raikkaalta. Mahlan terveysvaikutteita ylistetään... Sitä voi käyttää leipomiseen (veden sijaan leipiin esim), kotispaa (kasvovetenä, hiusten huuhtelemiseen jne). Me vaan maisteltiin ja juotiin tuo suoraan. Ensi vuonna uudestaan, ehkä vähän enemmän jotta sitä voi käyttää sitten vaikka leivontaan.
Mahla kannattaa juoksuttaa huhtikuussa ja sitä voi juoksuttaa kunnes kouvuun tulee hiirenlehdet. Juoksuttamisen jälkeen reikä kannattaa tukkia vahalla.
Mahlasta lisää KLIK
Pihakoivu josta juoksutettiin mahla |
Mahla on kuulemma tosi terveellistä, kuumentamattomana. Olispas pihalla koivuja... tai oma koivumetsä lähellä ; )
VastaaPoistaNiin kuulemma on, tosin en nyt varmaan mitään huikeita terveysvaikutteita siitä puolesta litrasta huomannut. Onneksi on monipuolinen piha! =)
PoistaNyt olette saaneet sitten kunnon terveyspommin kesäksi :)
VastaaPoistaNyt pitäisi sitten siis jaksaa... tai jotain... =)
Poista