lauantai 20. syyskuuta 2014

Nokkonen, puutarhurin rakas vihollinen

Puutarhurina tiedämme kaikki että Nokkonen ei ole mitenkään hirmu kiva rikkis. Nurmikossa se polttaa paljasta jalkaa, kukkapenkissä sen juuret ylettyvät syvälle ja laajalle alueelle. Siitäkin on vaikea päästä eroon...

Mutta, mites jos vääntäisi taas pikkaisen näkökulmaa...



Sain keväällä Hulluna Hortaan - kirjan (www.hortoilu.fi) ja innostuin melkoisesti.

Lapsuuteeni on kyllä aina kuulunut luonto ja sen hyödyntäminen (angervotee, nokkosten siementen keräily ja ruokkiminen hevosille, jne) mutta muistan esim maistaneeni voikukanlehteä lapsena ja sehän maistui kyllä sitten niin kitkerälle etten ole sitä sen jälkeen syönyt. Kirjassa kerrotaan että vain yhdenlaista voikukkaa kannattaa syödä maun vuoksi, ja voikukkia on 500 lajiketta... tai jotain...

No mutta, kuitenkin, olen tänä kesänä tehnyt paljon nokkoslättyjä ja löysin yhden mahtavan reseptin jonka haluasin jakaa kanssanne. (vaikkei tämä ruokablogi olekaan). Ainakin näiden lättyjen jälkeen minä "puutarhurina" olen katsonut nokkosta pikkasen eri silmillä. Hyötykasvina.

Vaikka sanotaan että nokkosia kannattaa syödä vain keväällä kun ovat "vauvoja", olen tehnyt tällä reseptillä läpi kesän nokkoslättyjä, ja perhe on vähän väliin vinkunut niitä lisää.

Lätyistä tulee paksuja, joten jos et paksuista tykkää, tämä ei ole sinulle.

Ja huom, olen hyvin suurpiirteinen ihminen, joten ohje on vähän NOIN sinnepäin tyylillä...

Ohje:

Nokkosia, niin paljon kun jaksaa poimia (olen poiminut noin yhden suuren taikinakulhon täyteen)
3 Munaa
3,5 dl Maitoa
3,5 dl jauhoja (olen käyttänyt vähän mitä sattuu löytymään kotoa, tänään esim 1dl spelttiä ja loput vehnäjauhoja. Kerran käytin vain gluteenitonta jauhoa)
2tl suolaa
3dl Ranskankermaa


Poimittuja Nokkosia. Poimi vain ylälehdet (mutta kesällä kun oli kuivaa ja nokkosista vähän pula (!?!) niin poimin myös hyvän näköisiä alalehtiä)

Keitä Nokkoset noin pari minuuttia

Siivlöi ja ota vesi talteen , sehän on todella hyvä lannoitevesi esim kesäkukille

Ainekset valmiina

Muna ja puolet maidosta vatkataan yhteen

kaada joukkoon jauhot ja suola ja sekoita kunnes taikina on sileä

sauvasekottimella saa nokkoset hyvin pilkottu


Sekoita loput maidot ja ranskankerma, sekä viimeiseksi nokkostahna taikinaan

ensimmäinen lätty tulossa

Ja voilá - lättytehdas

Kannattaa kokeilla!!

2 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä. Täytyy kokeilla, on nokkosista sitten iloa muutenkin kuin lannoitevetenä :).

    VastaaPoista

Ilahdun todella paljon kun jätät kommentin! Kiitos!
Jag blir jätte glad när du lämnar en kommentar! Tack!