maanantai 27. elokuuta 2012

Jättiverbena - Verbena bonariensis

Viime syksyllä myöhään tapasin tämän kukan ensimmäistä kertaa. Sain pari kappaletta jättiverbenaa ystävältäni. Päätin kaivaa toisen penkkiin ja toisen laitoin kellariin talvehtimaan.


 Penkissä ollut ei lähtenyt keväällä kasvamaan, mutta se yksilö joka talvehti kellarissa lähti nopeasti kasvamaan.

Hassua oli että samaan penkkiin mihin olin kaivanut syksyllä verbenan, alkoi ilmestyä ihmeellisen näköistä "rikkaruohoa". Nypin ja nypin tätä heinää kunnes laitoin blogiini kuvan ja ihmettelin että mikäs rikkis tämä on, kun en tunnistanut. Sari vastasi että näyttäisi jättiverbenlta - pakko myöntää etten uskonut, mutta... nyt tuo alla oleva yksilö jota olen säästänyt, se tekee kukkaa, ja kyllä, onhan se tuo jättiverbena. Eli, näköjään siementää aika todella voimakkaasti. Kuulin myös toiselta asiantuntijalta että kyllä, jättiverbena se siinä on ja että siementää helposti mutta yleensä ne eivät ehdi kukkia meidän lyhyen (ja kylmän) kesän ansioista. Mutta, nyt jos kaivan kaikki nuo vauvat ylös ja talvetan ne kellarissa, niin ensi kesänä minulla on sitten yllin kyllin jättiverbenaa! 

 
 

12 kommenttia:

 1. He ovatkin kauniita! Itse olen vasta pikkuisempiin verbenoihin tutustunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ja hassuja kun siementää noin voimakkaasti. =)

   Poista
 2. Mäkin puhun aina vauvoista, hihii =)... Jättiverbena on yksi kauneimpia kesäkukkia. Miten sä talvetat sen? Mulla on lämmitetty autoalli (joka ei ole yhtä lämmin kuin kotona sisällä)... Olen miettinyt, että voisko siellä talvettaa kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä talvetan sen meidän perunakellarissa. Pimeä ja noin 10-16 astetta. Luulen että sun autotalli olis loistava paikka talvettaa vaikka mitä! =)

   Poista
 3. En ole vieläkään nähnyt yhtään perhosta meidän jättiverbenoissa... juuri perhosten takia kylvin niitä ; )
  Tai voihan olla niinkin, että olen juuri niinä aurinkoisina hetkinä ollut töissä, tai sisällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne kyllä meilläkään ole ollut mitenkään super suosiossa. Kyllä dahliat on tänä vuonna ihan ehdoton in meidän perhosten keskuudessa. =)

   Poista
 4. Kiitos Cosmos siemenkirjekuoresta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Katja! Toivottavasti lähtevät itämään ja kaunistavat puutarhaasi!

   Poista
 5. Halusin muistaa sinua ihan itse liikkeelle laittamallani tunnustuksella.

  Sen voit noutaa blogistani http://viher-jakasityopiiperrysta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Kävin sun blogissa kiittämässä mutta se kommentti meni harakoille... ja sen jälkeen olen ollut laiska enkä ole käynyt täällä enkä muilla blogissa vähän aikaan.

   Poista
 6. Tarkoititko todella, että kellarisi lämpötila on 10-16astetta ?
  meillä 1-6asteinen pimeä kellari. Kuinka aikaisin toit verbenasi valoon, sisälle ikkunalleko vai onko kasvihuone tmv ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä joo, meillä on vanhanajan perunakellari talon sisällä, pimeä. Ja siellä lämpötila pysyttelee siinä 10-16 asteen kieppeillä, tietty vähän riippuu ulkolämpötilasta.
   Verbenat toin valoon sitten maalis/huhtikuussa (mikäli en nyt paljon valehtele) ja silloin kannan ne kellarin pesuhuonetilaan missä on ikkunoita "katon rajassa" kun meillä kellarikerros sijaitsee puoliksi maan alla. Eli valoa on, mutta hiukka niukasti kylläkin.
   Minun kokemus on että jättiverbena on kyllä todella sitkeä kukka, ja sehän siis siementää ulkona kukkapenkissä niin että ensi kesäksi on vauvoja sitten yllinkyllin - tosin ne ei välttämättä ehdi seuraavana vuonna kukkia, vain jos syksy on pitkä ja lämmin.

   Poista

Ilahdun todella paljon kun jätät kommentin! Kiitos!
Jag blir jätte glad när du lämnar en kommentar! Tack!