tiistai 3. heinäkuuta 2012

Vammainen sormustinkukka?

Mitä tätä sormustinkukkaa (digitalis) vaivaa? Yleensä sormustinkukan kukat aukeaa alhaalta ylös mutta tällä on suuri kukka auki ihan kukkavanan päädyssä... Ja tämän tyylisiä sormustinkukkia on noin viisi kappaletta pihallani.

Vad har den här fingerborgsblomman (digitalis) för fel? Normalt brukar ju blommorna öppnas nerifrån och uppåt men den här har en stor blomma allra högst upp... Och de finns faktist fem stycken av sån här fingerborgsblommor på gården.

Erikoinen sormustinkukka ja sen kukkavana (kuvattu ylhäältä) - Den speciella fingerborgsblomman (bilden tagits uppifrån)

Tässä näkyy kolme "erilaista" sormustinkukkaa, ja takana monta normaalia, eli kasvavat ihan vierekkäin - Här ser man tre "speciella" fingerborgsblommor och i bakgrunden en hel massa normala, alltså de växer på samma ställe helt brevid varandra.

Normaalin näiköinan kukkavana (kuvattu alhaalta) - En normal fingerborgsblomma (bilden tagits nerifrån)


13 kommenttia:

 1. Olisiko erilaset valo-olosuhteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne seisoo ihan vieri vieren samassa kukkapenkissä... joten en usko... uusi lajike? =)

   Poista
 2. Selvitä tarkemmin onko tuo normaalia jollekin sormustinkukalle, vai onko sun pihalla tapahtunut jännittävä muunnos! Mahtavaa jos saisit nimetä uuden kukan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähäks siistii, digitalis vammaisuus... =) Pitää selvittää.

   Poista
 3. Juuri kävin kattelemassa omia sormustinkukkia ja muutama on auennu ja niissä samanlainen "vammainen" kukka. Oli jo viime kesänä samanlaisia kukkia niissä. Miettiny että vaikuttaisiko se erikoisen kukan syntyyn että multa olisi erikoista? Itellä turpeeseen sekoitettua ihmisjätemultaa molemmissa penkeissä (jätevedenpuhdistamolta hommattua). Miettiny että siinä saattaa olla jotain mukana kun syntyy tuollaisia kukkia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva kuulla että muualtakin löytyy. Minun sormustinkukat on tältä pihalta, jossa on savimaa. Kun muutettiin pihalta löytyi yksi sormustinkukka. Luulen että kun möyhin maata ja kaivelen kukkapenkkejä niin siemenet on aktivoitunut ja nyt niitä on todella paljon. Joten en tiedä, luulen että tämä jää mysteeriksi.... =)

   Poista
  2. Toissa vuonna vaaleanpunaiset sormustinkukat oli malliltaan aivan täysin kellomaisia ja kukan reuna oli kuin perinteinen piparkakku muotti. Että sellaisiakin "vammaisia" löytyy :-)

   Poista
  3. Törmäsin vanhempien luona Valittujen Palojen Luonnonkasvikirjaan jossa oli selitys vammaiselle kukalle:
   "Sormustinkukan puutarhamuodolle voi kehittyä normaalien kukkien ohella säännöllisen säteittäisiä ns. pelorisia kukkia. Sellainen syntyy usein kukinnon latvaan, joka normaalisti ei pääty kukkaan."

   Poista
  4. Okeeeei... Kiitos Hanna H.! Olipa mielenkiintoista. Eli näitä on nähty ennenkin. =)

   Poista
 4. Tammisaarestakin näitä löytyy!! :)))

  VastaaPoista
 5. Aina viisastuu kun rupee etsimään selitystä jollrkin erikoiselle. On monta sormustinkukkaa joissa on päässä aivan kuin tähti. Joten oli kiva lukea kommentteja vaikkakin ei aivan uusia nim yrittää olla viherpeukalo.

  VastaaPoista

Ilahdun todella paljon kun jätät kommentin! Kiitos!
Jag blir jätte glad när du lämnar en kommentar! Tack!