torstai 1. elokuuta 2013

Bokashi

Lupasin tehdä postauksen Bokashi kompostista kunhan olen sitä käyttänyt tarpeeksi kauan. No ehkä nyt olisi korkea aika...

Bokashi on ämpärikomposti johon lisätään lesettä joka sisältää mikroorganismeja. Tämä tekee sen ettei keittiöjäte haise ja että se on "heti" käyttökelvollinen kasveille. (lisää tietoa ruotsiksi täältä)

Bokashi tulee alunperin Japanista. EM - jota lese siis sisältää ja josta paljon puhutaan Bokashin sivuilla, on lyhenne "effektiva mikroorganismer" (vapaasti suomennettu "tehokkaat mikroorganismit") Nämä mikroorganismit löytyvät luonnollisesti meidän ympäristöstä ja aktivoituu kun ne tulevat kosketukseen orgaanisen jätteen kanssa joka silloin hajoaa käymis prosessin kautta.Eli lämpö- sekä puutarhakompostiin verrattuna ei tarvitse odottaa sitä vuotta ennen kun kompostia voi käyttää. Kun kaivat bokashi jätteen maahan, voit istuttaa jokusen viikon sen jälkeen kasvit päälle. Tosin minähän olen istuttanut ne heti suoraan sen päälle, esim köynnöshortensian istutin niin köyhään maahan, että kaivoin ämpärillisen bokashita alle - ja tadaaa, ainakin se vielä nyt yli puolivuott myöhemmin kasvaa ja näyttää voivan hyvin.Näin käytän Bokashita:

Allimmaiseksi laitan sanomalehtipaperia, sen päälle "lorauksen" lesettä. Sen päälle alan sitten kerämään ruokajätteitä.Meillä on systeemi niin että keittiön pöydällä on kaunis kippo johon kerätään päivän ruokajätteet ja kun se on täynnä, se kaadetaan Bokashi ämpäriin ja päivän päätteeksi (tai kun muistan) kaadaan siihen päälle noin pari ruokalusikallista lesettä. Näin täytetään ämpäri. (aloituspakkaus sisältää mm kaksi ämpäriä ja 2kg EM lesettä)Kun yksi ämpäri on täynnä, lisään vielä yhden sanomalehtipaperin päällimäiseksi ja nostan täynnä olevan ämpärin alimmaiseksi ja aletaan täyttää seuraavaa ämpäriä. (ämpärit seisovat keittiön nurkassa päällekkäin)Täyttä ämpäriä pitäisi pitää sisällä lämmössä kaksi viikkoa (tämä on normaali aika jolloin yksi ämpäri täyttyy, tosin se on varmaan yksilöllistä ja perheen koosta riippuen) jonka jälkeen sen voi kaivaa suoraan maahan, puutarha tai lämpökompostiin. Minä en aina jaksa odottaa... tai ämpäri on nopeammin täynnä. Eli kun toinen täyttyy, tyhjennän toisen. Välillä puutarhakompostiin, välillä lämpökompostiin ja välillä suoraan maahan - kuten minut tiedätte, ei se niin nogonuugaa ole.

Bokashista saa myös nestettä jota voi käyttää vaikka mihin eksoottisimpiin asioihin, mutta ehkä kasveille lisäravinteena on se yleisin tapa käyttää sitä. Kuten itse käytin sitä vähän Soilikeilleni viime vuonna - no, kaikki Soilikit voi hyvin, ja luulen että loppupeleissä tuossa oli liikakastelu enemmän se joka sai Soilikki raukan näyttämään uupuneelta (siihen muuten oiva niksi täältä)


Bokashita saa tietääkseni ainoastaan ruotsista, sieltä minä sen olen ainakin bongannut ja tilannut. Niillä on nettikauppa josta voi tilata aloituspaketin ja lisää lesettä aina kun tarvitsee. Tilaus ja muu asiointi on toiminut todella hyvin. Asiakaspalvelu toimii loistavasti. Olen ollut niihin yhteydessä sekä Facebookin että mailin kautta ja aina saa nopeasti vastauksen.

Lisä tietoa
facebook https://www.facebook.com/pages/bokashise/155074434504059?ref=ts&fref=ts
www.bokashi.se

17 kommenttia:

 1. Tuo olisi varmasti talvella ihan paikallaan, kun meillä pihalla kompostit tuppaavat jäätymään, vaikka kuinka oikeaoppisesti niitä käyttäisin. Tuosta saisi "valmista tavaraa", jota kippaisi pihakompostoriin. Näin sitten keväällä olisi heti valmista kompostia mitä levittää kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden sivuilla on vaikka mitä talviratkasuja, mutta me ollaan laitettu ne lämpökopostiin, ja se pysyy käynnissä koko talven tuosta bokashista johtuen. Mummoni kaatoi EM-lesettä suoraan lämpökompostiin kun ne ei vaan millään heräteillä tai muulla konstilla saannut sitä käyntiin. Bokashin EM-leseellä niiden komposti lähti käymään.

   Poista
 2. Tuommoinen pieneen tilaan mahtuva systeemi on hieno, ilmeisesti ei tuu hajuhaittojakaan sisätiloissa? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, ei haise vaikka säilyttäisi koko talven ruokajätteet sisällä.

   Poista
 3. Miten kompostointi sujuu? Tuleeko multaa? Itse vasta aloittelen, mutta hyvältä vaikuttaa! Kesäkukille multaa tulossa siis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne jotka olen kukkapenkkeihin kaivanut, aivan mieletön kasvu ja matoja... voi hitsi että niissä kohdissa vain kerta kaikkiaan kuhisee matoja. Pakko laajentaa tänä kesänä ja yritän aloittaa multatehtaan. =)

   Poista
 4. Nykyisin saa Suomestakin, Marina Gotthard-Ivars Turussa ja Sunds Pietarsaaressa. Monet ovat tilanneet ämpärinsä myös Saksasta tai tehneet itse ihan tavallisista ämpäreistä. Hyvää, ravinteikasta multaa nopeasti keittiötähteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihanaa että näitä alkaa jo löytyä suomesta. Myös suomalainen facebook ryhmä bokashi keittiökomposti (varmaan tuo turun marinan ryhmä) löytyy. Minä tilasin aikoinaan ruotsista.

   Poista
 5. Marina Gotthardt-Ivars16. toukokuuta 2015 klo 6.24

  Hei! Bokashi Keittiökomposti on suomalainen virallinen jälleenmyyjä EM-mikrobeille ja bokashille. Toimin Turussa ja Helsingissä. Jälleenmyynti muun muassa Paraisilla Tre Små Rum-liikkeessä. Sunnuntaina 17.5. esittelen Bokashia Koroistentie 2 klo 10-15. Tervetuloa tutustumaan! Kerron Bokashi-kokemuksesta kuudelta vuodelta

  VastaaPoista
 6. Mustilan Taimitarha Elimäellä myy Bokashi keittiökomposti-tuotteita. Sieltä ostin oman aloituspakkaukseni. Heillä ei vielä ole verkkokauppaa mutta sellainenkin on tekeillä. Jos verkosta haluaa tilata niin hyvä paikka on www.viidakkotohtori.fi
  Hyvää kompostointia ;-)

  VastaaPoista
 7. Mitä tarkoittaa virallinen jälleenmyyjä? onko muut myyjät (esim. viidakkotohtori) epävirallisia?

  VastaaPoista
 8. Hei, en ole tietoinen mitä tuolloinen kompostointi maksaa. Voiko täyteaineita hankkia muualta, kuin verkkokaupasta? Yhden hengen taloudessa biojätettä tulee vähän. Haluan pienentää jätemaksuja ja hyödyntää tuotoksiani. Jäteastiani tyhjennetään 2x kk, eikä se ole edes puolillaan, mutta kiertokoulua vaatii kompostorin, jos tyhjennyksiä harvennetaan. Puuhastele mieluusti liitteissä tehden Porin Matille puita, joten ilahtuisin kompostorit, joka olisi edullinen, helppo, hajuton ja vaivatonta. Puutarhakompostori on ihan liian kallis ja turha yhdelle ihmiselle ja kissalle.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.sundsinterior.fi/fi/webshop/category/19

   Poista
 9. Aktiiviset mikro-organismit sisältänevät kaiketi erilaisia mikrobeja ja mahdollisesti erilaisia sieniymppejä. Eikö valmiin tuotteen käyttö uudessa erässä pitäisi toimia herätteenä samoin kuin kompostissa. Tai voiko kasvattaa ymppiä esim. melanssirouheessa tai jossain muussa ravinteikkaassa pohjassa.

  VastaaPoista
 10. Kaikki tarvikkeet suomesta saa täältä http://www.viidakkotohtori.fi/
  ja ohjeet aineiden tekoon ja bokashiin yleensä saa täältä http://www.bokashigarden.fi/
  Facesta löytyy sivu https://www.facebook.com/groups/827830627253608/
  Suosittelen katsomaan kaikkia.
  JOs bokashin neste haisee pahalta on siihen mahdollisesti kehittynyt voihappoa.

  VastaaPoista
 11. Voiko Bokashin tyhjentää talvella ulos tavalliseen lehtikompostoriin, jossa jäätyy. Eli heräävätkö mikroorganismit jälleen keväällä talviunesta?

  VastaaPoista

Ilahdun todella paljon kun jätät kommentin! Kiitos!
Jag blir jätte glad när du lämnar en kommentar! Tack!