lauantai 31. elokuuta 2013

Takapiha vol miljoonaviisisataatuhatta

Huhhu, taas postaus takapihasta. Ollut selkeästi tämän kesän huomion keskipisteenä.

Eli kuten viime postuksessa vähän mainitsin, sain kuin sainkin tahtoni läpi ja sain vielä yhden isohkon kukkapenkin takapihalle, vaikka mieheni tuskaili jo alkukesästä että yksi kukkapenkki vuodessa saisi kyllä riittää.

Kesäkuussa näytti vielä tältä

Tämä ehkä vähän L-muitoinen kukkapenkki tulee mustikan molemmin puolin. Sillä on pituutta noin 30m. Kohti tietä tulee puita ja pensaita ja pieni kaistale tulee olemaan perennojen valtakuntaa. Yritän kuitenkin nyt jättää perenna-alue tyhjemmäksi, jotta olisi tilaa minne kaivaa "ylimääräiset kukat".

Taas tottakai turvauduin ammattilaiseen (hyvä ystävä puutarhuri) ja ratkaisu oli seuraavanlainen:
Ongelma nro 1) Ojat täynnä paskaheinää ja muuta ihanaa rikkaruohoa - Ongelma nro 2) pakkautunut savimaa täynnä juurrakkoa.
Ratkaisu: kaivuri kävi raapasemassa maapinnan pois ja pahimmat juuret (ongelma nro 2) - lisää noin 30-50cm multaa - maisemointikangas päälle joka jää reippaasti ojan puolelle (ongelma nro 1) ja haketta pariksi 3 vuodeksi maisemointikankaan päälle. Sillä kuulemma rikkaruohot altapäin saadaan kuriin. No minä kilttinä tyttönä tein työtä käskettyä koska ammattilaisia ei kannata kyseenalaistaa.

kaivuri kävi elokuun alussa


elokuun lopussa näytti tältä

Nyt näyttää tältä:
Kulmaan on istutettu 3kpl  Purppuraheisiangervo 'Diabolo ja sen jälkeen tulee noin 20kpl erilaista hortensiaa (on syyshortensia 'pink diamond', 'vanille fraise', 'limelight', 'white diamond', mustialanhortensia, pallohortensia 'grandi flora' ja 'hayes starburst', endless summer 'bella anna')  ja tuon kuusen edessä on 3kpl jasmikkeita (pihajasmike, kameliajasmike). Ennestään ojan reunassa oli 6kpl syreeniä. Myös ennestään olemassa olevat 3kpl kuusamat (ruso-, kauno- ja tarhakotakuusama) sai siirtä tähän ryhmään. Niiden eteen on kaivettu ylimääräiset syysleimu, kellopeippi ja maitokello. Tähän tulee myös nyt KELTAISTA!!! Omg! Koska keltainen penkki puretaan ja sen tilalle tulee karhunvatukkaa ja kuukausimansikkaa. Ehkä myös jokunen köynnösruusu ja kärhö, koska kärhöjä ei vaan voi olla liian paljon!

Mustikan oikealle puolelle tulee puita (purppurakoristeomena, tammi, hevoskastanja sekä vaahteraa jota oli ennestään). Puiden eteen tulee erilaisia jasmikkeita (Loistojasmike, pihajasmike ja pikkujamike). Myös yksi hortensia sai siirtyä sille puolelle.

Mustikan oikea puoli, ei vielä valmis

Mustikan vasen puoli, melko valmis, paitsi kanttaus ja perennat ja, ja, ja....

Ja projekti senkun jatkuu...

16 kommenttia:

 1. Oi vitsit, miten hieno tuosta tulee! Kyllä on takapiha muuttunut ihan hurjasti yhdessä kesässä!

  VastaaPoista
 2. Ei mikään pikkuprojekti, vaan kunnon kokoinen kukkapekki. Hyvältä näyttää:)

  VastaaPoista
 3. Oivau! Ja vielä vau. Ja ehkä varmuudeksi vielä kerran. VAU. Muutosta ja suunnitelmallisuutta, mikä ihana kombinaatio! Juuri lupasin itselleni, että istun tässä koneen ääressä sunnuntain(kin) ja vihdoin saan graduni lähetyskuntoon, kun projekti on häirinnyt muun muassa bloggailua ja puutarhailua kerrakseen... mutta nyt rupesi sormet syyhyämään puutarhahommiin ja alennusmyyntitaimiostoksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot sitten niin ihana PilviPulla!!! =) Tosin luulen kyllä että tuo suunnitelmallisuus on vähän liiottelua... tai se ei ainakaan osu tänne. =)

   Poista
 4. Vau - alue näyttää ja kuulostaa upealta. Valtaisan suuret kukkapenkit kokoavat koko puutarhan ilmettä ja ovat superhoukuttelevia. Ja nuo kunnon perustustyöt kyllä ovat se juttu, mikä kantaa pitkälle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehkä kuvaisi sitä että kaivuri käy kääntymässä pihalla "kunnon perustyöksi" =) Meillä kun ei mitään koskaan tehdä oikein "kunnolla", tai ei ainakaan mikään projekti mitä minä vedän, mieheni tietenkin tekee kaiken kunnolla oikeastikin. Mutta joo, toivotaan että tämä kantaa pitkälle ja että siitä tulee hieno! =)

   Poista
 5. Kyllä kannatti ylipuhua ukkokulta tällaiseen muutokseen. Tuosta tulee hieno. Jorin tavoin totean, että perustustyöt kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Ei sitten tarvitse vuosia jälkikäteen manailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos between! Toivottavasti siitä tulee hieno!

   Poista
 6. Vilken förändring! Vad fint det blir : )
  /Cika

  VastaaPoista
 7. Hyvin suunnitellut ja perustetut penkit maksavat aikanaan vaivan moninkertaisesti takaisin. Alueesta tulee hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko, toivon todellakin että siitä tulee HIENO!! =)

   Poista
 8. Tuosta tulee varmasti todella upea istutusalue. Etenkin tykkään noista hortensiavalinnoista :)
  Olet sä kyllä ahkera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Toivotaan tosiaan että tulee upea - sen kai sitten näkee ensivuonna (ehkä, tai parin vuoden kuluttua...)

   Poista

Ilahdun todella paljon kun jätät kommentin! Kiitos!
Jag blir jätte glad när du lämnar en kommentar! Tack!