keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kirjorönsylilja - chlorophytum comosum – Ampellilja

Kirjorönsylilja (chlorophytum comosum) pitäisi olla eritäin helppohoitoinen ja nopeakasvuinen. Lehtien lomasta kasvaa kukintovarsia, jossa on pienet valkeat tähtikukat. (niistä en ollut sitten kuitenkaan ottanut kuvia...) Kukinnan loppuvaiheessa kukintoihin kehittyy terhakoita taimia. Ne kun nipsauttaa pois ja laittaa joko vesilasiin juurtumaan, tai niin kun minä, kosteaan multaan, niin nopeasti on sitten enemmän rönsyliljoja.
Kärkien ruskeutumisen syynä on tavallisesti ruukun täyttyminen suurilla juurimukuloilla. - eli minulle mullan vaihto edessä... toinen syy kuvan huonoihin lehtiin voi olla että se asuu meillä katon rajassa olohuoneessa, ja kun takkaa lämmittää... no, lämpötila nousee melko korkealle.
Rönsylilja tarvitsee runsaasti hajavaloa. Huoneenlämpö riittää hyvin, talvella se on jopa liikaa. Rönsyliljaa kastellaan tasaisesti, alusvadille jäänyt vesi ei haittaa, mikäli kasvi imee sen nopeasti. Mullanvaihdon yhteydessä suuria juurimukuloita poistetaan, vain ohuet juuret jätetään, ja kasvi istutetaan samaan ruukkuun takaisin.
Hoito-ohjeet ja vinkit lainattu puutarha.net sivuilta kasvikortistosta.

Ampelliljan (chlorophytum comosum) borde vara en snabb växande och lätt skött rumsväxt.
Plantan ska stå ljust eller halvskuggigt. Den lagrar vatten i knölar i rötterna och klarar att torka ut långa perioder mellan vattningar, och ska vattnas rikligt när man väl vattnar.
Ampelliljan växer snabbt, sprider sig fort, och skickar ut stänglar som bildar småplantor. Vill man ha fler ampelliljor kan man bara nypa av dom och plantera. Man kan också dela på den stora plantan, och bör plantera om den en gång om året för att ge rötterna plats.
Ampellilja är en frisk växt men bladspetsarna blir ofta bruna: Det skadar inte växten, men vill man undvika det kan man försöka vattna oftare.
Skötsel råd låtas från Grönluft.

Kirjorönsyliljani ja sen "rönsy vauvat" - Min Ampellilja och dens "babysar" 

Rönsyliljan taimia jotka istutin kosteaan multaan 18.2, nyt ovat erittäin elinvoimaisia - Ampelliljans skott som jag planterade i fuktig mylla 18.2 och nu ser de livs glada ut

Rönsyliljan juuret - Amppeliljans rötter

2 kommenttia:

  1. Minulla on tuo kirjorönsylilja 'kiharalehtisenä'. Jotenkin ihanan raikas tuo valko-vihreä lehdistö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiharalehtinen olisikin jännä! Ehkä pitää sellaisen hankkia seuraavaksi. =)

      Poista

Ilahdun todella paljon kun jätät kommentin! Kiitos!
Jag blir jätte glad när du lämnar en kommentar! Tack!